Workshop kring vedeldad keramik
2 – 6 augusti 2023
Vi är sju yrkesverksamma keramiker som träffas för att bränna vår keramik med ved i sommar. För att öka kunskap kring det keramiska hantverket bjuder vi nu även in besökare. Några av oss keramiker är lokalt förankrade som Marika Beutler, Kerstin Hovemyr, Börje Eriksson och Peter Skallström, Calle Forsberg verksam i Stockholm, Axel Danhard, Göteborg och Anna Bergström, Tiveden.
Att besöka oss är gratis, men vill du delta på fredag/lördag, pröva att dreja eller bränna raku tar vi ut en liten kostnad.
Vi kommer att hålla till i Väla 15 kilometer från Lidköping där det finns två vedeldade ugnar. En av ugnarna byggdes på 1980-talet av Carl-Harry Stålhane och Kent Eriksson efter en modell från Kina och kallas därför ”Kinaugnen”, den andra är en ugn för saltglasering.
Vi vill visa hur de olika teknikerna ger olika resultat och använder en ugn där vi saltglaserar i förhållande till Kinaugnen där vi får mycket påslag av aska och bränner en reducerande glasyrbränning. Sista dagen den 6 augusti kommer vi att ha ett seminarium där vi gemensamt analyserar och pratar om resultat och skillnader, fördelar och nackdelar med olika tekniker.
Program
Förutom upplevelser kommer det under alla dagar även vara möjligt att se och köpa keramik som producerats under tidigare bränningar.
2 augusti 10.00 – 18.00
De båda ugnarna packas med gods som engoberats och glaserats. Pyrometer och käglor placeras inne i ugnen innan dörren brickas igen för att sedan tätas med kaolin och sand. Senare på kvällen tänder vi och värmer upp ugnen till ca 150 grader innan vi skjuter igen spjället.
3 augusti 06.00 – 24.00
Klockan sex tänder vi ugnarna och eldar försiktigt de första timmarna. Vi går i skift och lägger på ny ved ungefär var sjunde minut. Mellan 900 – 1200 grader reducerar vi och minskar tillförseln av syre. Någon gång efter kl. 16 räknar vi med att saltugnen är uppe i temperatur på 1250 grader, vi tillsätter salt och plockar ut saltringar för att kontrollera att allt ser bra ut. När käglorna viker sig vid 1300 grader är vi färdiga med bränningen och tätar ugnen så att den svalnar långsamt. Det sker vid 17-18 när det gäller saltugnen och mellan 22-24 när det gäller Kinaugnen. Därefter ökar förväntan på att ugnarna ska svalna så vi kan se resultatet.
4 augusti 10.00 – 16.00
Besökare är välkomna att pröva att dreja. Kostnad för 1 kilo lera och en timmes pröva-på drejning 300:- Vill du att sakerna ska skröjbrännas och glaseras i en färg kostar det 50:- per föremål. Dessa avhämtas i början av september.
5 augusti 10.00 – 16.00
Rakubränning.
Besökare är välkomna att köpa en färdigdrejad skål, glasera den, låta den torka och därefter vara med när den bränns med rakuteknik. Innan man ser det färdiga resultatet behöver den putsas med tvålull för att få bort rester av sot från reduktionen i sågspånet. Kostnad 250:- per skål man vill köpa och glasera.
6 augusti 10.00 – 15.00
Klockan 10 börjar vi plocka ner stenarna till dörren i saltugnen, därefter Kinaugnen. Vädret kommer att vara avgörande om vi ställer ut sakerna på bord utomhus på gräsmattan eller kanske i en stor maskinhall på granngården.
Efter att alstren ställts ut på borden har vi en genomgång där vi berättar vilka glasyrer vi använt, talar om var sakerna stått i ugnen och om de olika resultat vi uppnått. Vi kommer prata om skillnad mellan saltglaserat och det som varit i Kinaugnen även berätta om olika askor och hur vi framställt askglasyr.